Εξέταση και επαναπροσδιορισμός των συνταξιοδοτικών απολαβών των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης

Εξέταση και επαναπροσδιορισμός των συνταξιοδοτικών απολαβών των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης

Αρ. Πρωτ. 3526/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

 

Οι αλλαγές που σημειώθηκαν το 1982 στη μισθολογική και συνταξιοδοτική εξέλιξη των στελεχών υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα, όπως Διευθυντές, Επιθεωρητές και Γενικούς Επιθεωρητές Εκπαίδευσης, Γενικούς Διευθυντές, δημιούργησαν κατηγορίες στον κλάδο όσον αφορά κυρίως τις συνταξιοδοτικές απολαβές των στελεχών της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ν.309/1976 οι Επιθεωρητές Εκπαίδευσης κατατάσσονταν στην κατηγορία των ειδικών θέσεων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Ωστόσο, ο Ν.1304/1982 επέφερε αλλαγή στον θεσμό του Επιθεωρητή, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η εξέλιξη των Επιθεωρητών, ενώ με τον Ν. 1505/1984 καταργήθηκε το βαθμολόγιο και ισοπεδώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις των δικαιούχων.

Ωστόσο, το 1992 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβανόμενη την μισθολογική και συνταξιοδοτική υποβάθμιση των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης με τους Ν. 2009 και 2083/1992 προχώρησε σε σχετικές ρυθμίσεις για την αποκατάσταση των εν ενεργεία Επιθεωρητών με την απονομή του βαθμού του Ειδικού Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τις ανάλογες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές αποδοχές, ενώ σχετικό νομοσχέδιο προωθείτο τον Μάιο του 1993 για την αποκατάσταση των αποδοχών των Επιθεωρητών που είχαν συνταξιοδοτηθεί.  Στη συνέχεια οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους Νόμους 2592/1998 και 3075/2002 προχώρησαν στη μερική αποκατάσταση των αποδοχών των συνταξιούχων Επιθεωρητών της Εκπαίδευσης.

Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα εντοπίζονται εκκρεμότητες στην καταβολή επιδόματος ευθύνης και στις συνταξιοδοτικές απολαβές των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά την αλλαγή των διατάξεων και μέχρι τον Αύγουστο του 1992.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

­

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο καταβολής του επιδόματος ευθύνης στους Επιθεωρητές και Γενικούς Επιθεωρητές εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την αλλαγή του νόμου και πριν τον Αύγουστο του 1992;

 - Σκοπεύει να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής και εξομοίωσης των συντάξεων των Επιθεωρητών και Γενικών Επιθεωρητών εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Αύγουστο του 1992, σε σχέση με τις συντάξεις των Εποπτών Εκπαίδευσης;